Tourbillon

.


----------test yayını!!!!!!! test ediyoruz bi bitsin valla onaylayacağız!-------




Tourbillon( bazısı yanlışlıkla tourbullion ya da tourbullon diye yazıyor.) 1801'de A.L. Breguet tarafından icat edilen saat mekanizmasına verilen isimdir. Kurmalı ya da otomatik saatlerde kurma direncini boşaltarak saatin tıkır tıkır işlemesini sağlayan şeye pandül denir. pandül, sağa sola dönerek kurma direncini boşaltır saatin ilerlemesini sağlar.


Soldaki dandik çizimde gördüğümüz şeye pandül denmektedir.
şimdiii bu pandül denen arkadaşın yere yaptığı açı saatimizin ileri geri gitmesine sebep olur, mesela yere paralelken daha hızlı giderken, yere dik olduğunda daha yavaş gider. ya da tam tersi emin değilim. Bu da kız arkadaşımızla buluşmaya geç gidip tokat yememize, otobüsü kaçırmamıza, işe geç kalıp kovulmamıza ya da önemli bir ihaleyi kaçırıp 10 milyon dolar kaybetmemize falan neden olur.



Tourbillon ise bu sorunu gidermek için pandülün sabit durmasını önleyen bir sistemdir. pandül sağa sola dönerken aynı zamanda ya komple mekanizma olarak kendi etrafında döner veya 90 derecelik ileri geri hareket yapar. bu sayede kıpır kıpır olan pandül sabitlikten kurtulur saatin ileri veya geri gitmesini önler. kız arkadaşımızı bekletmeyiz, dolayısıyla tokat yemeyiz.


işte bu üstteki resimdeki şey
tourbillon mekanizması.








- "oleey manitadan tokat yemeyeceğiz!" diye sevinç çığlıkları attığınızı duyar gibiyim. hemen sevinmeyin! tourbillon mekanizmalı saatler çok muhteşemdir. ve bir o kadar da pahalıdır. yani paranız yetmez kolay kolay. bu yüzden adam olun manitayla buluşmaya erken gidin.





.

0 yorum: Yorum Gönder

saatli blog hakkında!

saatli blog | 2009 - gittiği yere kadar!
saatliblog

alengirli arama şeyisi!