Saat edebiyatı: Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Saat edebiyatı başlığı altında ucundan kenarından bir şekilde saatleri konu alan, saatlerle ilgilenen, içinde saat hakkında ufak da olsa birşeyler anlatan kitapları inceleyeceğiz.

Saat ile ilgili ilk kitabımız:

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ



Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevdiğim romanıdır. Bu roman bakış açınıza göre; saatleri çok seven bahtsız(biraz da tembel) bir adamın sıkıntılarla başlayıp epey bir süre de öyle devam eden ve sonlarına doğru ise sıradışı bir dolandırıcılık yahut idealist bir oluşum(buna siz karar verin.) içinde hayatının rotasının değişmesini yine saat ekseninde anlatıyor.

Olaya başka bir yönden bakarsanız romanın barındırdığı bir yığın karakter üzerinden Türk insanının doğu ve batı arasında bocalamasını irdelediğini de görüyorsunuz.

Yeri gelmişken bu karakterlerden en çok göze batanları: Hayri irdal(bu kahramanımız), Nuri Efendi (Saat Ustası), Mübarek (Ayaklı ve yaşlı İngiliz yapımı duvar saati evet bayaa bildiğin saat!), Halit Ayarcı(bu herşeyi başlatan ve bitiren adam), Doktor Ramiz(psikanaliz delisi bir psikolog) ve ensevdiğim karakterlerden biri olan Seyit Lütfullah(Tek derdi büyü yoluyla sevgilisi Aselban'a kavuşmak olan biçare bir meczup.)

Roman dört bölümden oluşmaktadır:Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru, Her Mevsimin Bir Sonu Vardır.

0 yorum: Yorum Gönder

saatli blog hakkında!

saatli blog | 2009 - gittiği yere kadar!
saatliblog

alengirli arama şeyisi!