casio f91w içine bakalım

Casio F91W'nin İçine Bakalım

Bugün biraz nostalji yapayım istedim ve çocukken hayallerimi süsleyen, bir süreliğine hem orjinaline hem de çakmasına sahip olduğum, şimdilerin "asker saati"
Casio f91w nin içine bakayım dedim. internette biraz araştırma yaptıktan sonra Casio F91w ile ilgili birkaç fotoğraf buldum. Hadi beraberce bakalım:



Casiomuzun arkasına baktığımızda üzerinde 593 model numarası stainles steel back vesaire gibi ifadelerin yer aldığı çelik kapağı görüyoruz. Yerine ince yıldız uçlu tornavidayla açılan 4 tane vidayla sabitlenmiş.






Vidaları çıkarınca iç aksam(sanki arabadan bahsediyorum) ve metal kapak arasındaki beyaz plastik zımbırtıyı görüyoruz. tahminime göre bu plastik şey darbe emici(gshock gibi değil tabi ki) bir görev üstlenmekte.





Plastiği çıkartınca altında metal bir kapak görüyoruz. bu pili sabitliyor. bu arada yeri gelmişken söyliyeyim F91'in replicalarında kullanılan pil resimde gördüğünüz gibi kocaman değil. aspirin hapı büyüklüğünde ufacık piller kullanıyorlar. ama Casio bu kocaman pili kullanıyorsa bir bildiği vardır diyorum.






Bu resimde de beyaz plastik bir gövdeye yerleştirilmiş lcd ekran ve elektronik parçaları görüyoruz.







Bir de yandan bakalım. Şu yan taraftaki parlak metal kısımlar bir nevi devre anahtarı vazifesi görmekte. siz butonlara bastıkça bu metal parçacıklar devredeki ilgili yerlere dokunup devreyi tamamlıyor ve neler oluyor neler. işte hayat da böyledir zaten neler olur neler değil mi sevgili okuyucum?





Bu resimde de saatin işlemcisini görüyoruz. işlemcinin üüzerindeki devreyi sağdan sola dolaşan barkod gibi paralel çizgiler ise devreden aldığı komutu lcd ekrana ileten bir nevi soket. Tabi arada içinde iletken metal parçaları olan plastik bir zımbırtı var ama onun fotoğrafını bulamadım.







Bu da son fotoğraf. buna yazacak birşey bulamadım. zaten her şey ortada daha ne diyim ey okuyucu!!!

Saat markalarını tanıyoruz: Rolex


ROLEX




Rolex zenginlik deyince akla gelen ilk şeydir kimileri için. Yani şöyle bir köşeyi dönünce, bir yerlerden piyango filan çıkınca, bir şekilde voleyi vurunca aklımızda hep;"gideyim de en afillisinden bir Rolex alayım" düşüncesi vardır. Hal böyle iken piyasada da en çok çakması(özür diliyorum; sahtesi) bulunan saatlerin başında gelir Rolex.

Vikipedi'den edindiğim bilgilere göreyse:

Rolex SA kol saati ve aksesuarları üreten İsviçreli üretici firmadır. Rolex saatler genellikle statü simgesi olarak görülmektedir. Rolex en büyük lüks saat üreticisidir. Yaklaşık olarak günlük 2.000 saat üretmektedir.

1905 yılında Hans Wilsdorf ve Alfred Davis Londra'da "Wilsdorf and Davis" i kurdular. Öncelikle İsviçre'den saat parçaları ithal edip, bu parçaları İngiltere'de birleştirdiler. İlk üretimler genelde kuyumculara satıldı. 1908 yılında Wilsdorf Rolex markasını kurdu ve La Chaux-de-Fonds, İsviçre'de bir büro kurdu. Wilsdorf saat markasının isminin her dilde rahatlıkla söylenebilmesine dikkat etmişti. 1919 yılında Wilsdorf firmasını Cenevre'ye taşıdı. Burada Rolex Saat Firması olarak kurdu. Daha sonra bu isim Montres Rolex, SA ve son olarak Rolex SA olarak değiştirildi. Şirket Birleşik Krallık dışına çıkarılmıştı çünkü, Birleşik Krallık'ta altın ve gümüş gibi metallere uygulanan vergiler çok yüksekti. Wilsdorf'un ölümüyle şirket kazancı hayır kurumlarına gitmektedir. Halen şiket hisseleri dünya borsalarında satışa sunulmamıştır. Ayrıca, herhangi bir Rolex saatin üretime başlama ile fabrikadan çıkışı arasında en az iki yıllık bir zaman dilimi olduğu söylenir.

Başlıca Rolex modelleri ise:

* Air-King
* Date
* Milgauss
* Datejust
* Datejust Turn-O-Graph
* Lady Datejust Pearlmaster
* GMT Master II
* Explorer
* Explorer II
* Submariner
* Sea Dweller
* Sea Dweller DeepSea
* Daytona Cosmograph
* Day-Date
* Day-Date II
* Masterpiece
* Oyster Perpetual
* Yacht-Master
* Yacht-Master II

Bazı rolex resimleri:

Rolex Submariner

116520 Rolex Daytona

Reverso Gyrotourbillon video

Jaeger LeCoultre (pahalı bir saat. fiyatı ben diyeyim 1000, sen de 5000 tane casio f91w eder!) Reverso Gyrotourbillon mekanizmasının çalışmasını izleyebileceğiniz bir video.

iyi seyirler.


Reverso Gyrotourbillon 2
Yükleyen ddbparis. - BaÄ�ımsız web videoları.

Saat edebiyatı: Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Saat edebiyatı başlığı altında ucundan kenarından bir şekilde saatleri konu alan, saatlerle ilgilenen, içinde saat hakkında ufak da olsa birşeyler anlatan kitapları inceleyeceğiz.

Saat ile ilgili ilk kitabımız:

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ



Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevdiğim romanıdır. Bu roman bakış açınıza göre; saatleri çok seven bahtsız(biraz da tembel) bir adamın sıkıntılarla başlayıp epey bir süre de öyle devam eden ve sonlarına doğru ise sıradışı bir dolandırıcılık yahut idealist bir oluşum(buna siz karar verin.) içinde hayatının rotasının değişmesini yine saat ekseninde anlatıyor.

Olaya başka bir yönden bakarsanız romanın barındırdığı bir yığın karakter üzerinden Türk insanının doğu ve batı arasında bocalamasını irdelediğini de görüyorsunuz.

Yeri gelmişken bu karakterlerden en çok göze batanları: Hayri irdal(bu kahramanımız), Nuri Efendi (Saat Ustası), Mübarek (Ayaklı ve yaşlı İngiliz yapımı duvar saati evet bayaa bildiğin saat!), Halit Ayarcı(bu herşeyi başlatan ve bitiren adam), Doktor Ramiz(psikanaliz delisi bir psikolog) ve ensevdiğim karakterlerden biri olan Seyit Lütfullah(Tek derdi büyü yoluyla sevgilisi Aselban'a kavuşmak olan biçare bir meczup.)

Roman dört bölümden oluşmaktadır:Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru, Her Mevsimin Bir Sonu Vardır.

Saat markalarını tanıyoruz: Tissot

TISSOT

Tissot tarihçesi 1853 yılına dayanmaktadır. İlk Tissot fabrikası Charles-Felicien Tissot ve oğlu Charles-Emile tarafından İsviçre'nin Le Locle şehrinde kuruldu. İlk cep saatini de yine 1853 yılında üretmiştir. ilk anti-magnetic saatlerini ise 1929-1930 yıllarında üretmeye başladı.

saat üretiminde değişik materyaller kullanan Tissot 1971 yılında plastik, 1985 yılında granit(saatin içinde tabii), 1987 yılında inci, 1988 yılında ahşap(saatin içinde, kadranda tahta kol saati değil yani) kullanmıştır.

Tissot markası 1983 yılından beri Swatch Group bünyesinde faaliyetini sürdürmektedir.


Tissot Modelleri:

  • T-Touch Expert
  • T-Touch
  • T-Race MotoGP
  • T-Race
  • T-Navigator 3000
  • T-Sport
  • TXL & TXS
  • PRS 516
  • PRS 200
  • PRC 200 Chronograph
  • PRC 200
  • PRC 100
  • PR 50
  • Bascule
  • Six-T
  • T-Wave
  • Ice-T
  • Equi-T
  • Diver Seastar Automatic 1000
  • Seastar 660
  • Seastar 7
  • Bellflhour
  • Flower Power
  • V8
  • Cocktail
  • Le Locle
  • Heritage
  • T-Lord
  • Stylist BB
bu kadar ansiklopedik bilgi yeter, gelelim kişisel görüşlerime:

klasik emmi- dayı-baba yani saygıdeğer aile büyüklerimize hediye edilebilecek Tissot modeli olarak "Tissot Le Locle" modelini örnek gösterebilirim(tamam itiraf ediyorum vikipedi'de hazırda bunun fotoğrafı vardı).


"Tissot Le Locle"

Şöyle genç işi birşeyler olsun diyorsanız biraz alengirli(bol özellikli, dokunmatik filan, biraz mühendislik bilgisi ister gibi) bir model olan "Tissot T-Touch" serisini örnek gösterebilirim. internetten edindiğim bilgilere göre; tarih, alarm, sıcaklık, deniz seviyesinden yükseklik, kronometre, pusula zart zurt özellikleri camına dokunarak şey edebiliyorsunuz. öyle yani.


"Tissot T-Touch"

son olarak Tissot veb sitesi de bu: http://www.tissot.ch/







saatli blog hakkında!

saatli blog | 2009 - gittiği yere kadar!
saatliblog

alengirli arama şeyisi!